Op ontdekking doorheen prachtig Peru? Deze actieve reis neemt ons mee van de Peruviaanse jungle in Iquitos naar indrukwekkende Inca bolwerken in de majestueuze Andes. Noord en Zuid komen beide aan bod en zorgen ervoor dat zowel de natuur- als de cultuurliefhebber niet op zijn honger blijft zitten.
Spaanse koloniale steden worden afgewisseld met bezoeken aan pittoreske dorpjes waar we een unieke inkijk krijgen in het leven van de lokale bevolking. De grote variëteit aan landschappen zoals de Amazone van Peru, de zuidelijke woestijnen, de Colcavallei, het magische Titicacameer en de Heilige Vallei maken van deze reis een ultieme droomervaring.
Reizen door Peru is zoals binnenstappen in een pas ontdekte schatkamer. De Inca’s bouwden hier hun luisterrijke steden met een nooit geëvenaard meesterschap. De Spanjaarden voegden er later hun sierlijke bouwtrant aan toe. Peru is echter veel meer dan alleen maar een architectonisch juweel. Achter elke bocht wachten nieuwe verrassingen: uitgestrekte vlakten waarop lama’s en vicuña’s vredig grazen, ongerepte valleien, steile canyons en rokende vulkanen. In dit natuurgeweld liggen pittoreske dorpen als parels ingebed. De uiterst vriendelijke bevolking in kleurrijke klederdracht handhaaft de eeuwenoude traditionele levenswijze. Peru is een fascinerende bestemming met raadselachtige beschavingen, ongerepte landschappen, een rijkelijk gevarieerde fauna en flora en vooral een vriendelijke, kleurrijke bevolking die terecht fier is op haar culturele erfenis.
Coca bladeren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Peru. De Inca’s geloofden dat dit een geschenk was van de zonnegod Inti. De bladeren werden dan ook gebruikt bij allerlei religieuze en spirituele gebeurtenissen zoals offerandes aan de goden of bij ceremonies door de sjamaan. Na de Spaanse overheersing werd het traditionele gebruik van Coca grotendeels vervangen door het nuttige gebruik. Coca is namelijk een blad vol ijzer en vitamines en kan bijdragen tot een betere uithouding, ademhaling en zuurstofwisseling. Daarom wordt Coca ook frequent ingezet als een middel tegen hoogteziekte. In dat geval worden de Coca bladeren verwerkt in thee, de ‘Mate de Coca’, die overal in Peru gedronken wordt. Ook vandaag de dag spelen de Coca bladeren nog een belangrijke rol in het alledaagse leven van de Peruanen. De bladeren worden samen gekauwd, verbrand of begraven in de grond bij de belangrijkste rituelen in het leven zoals de geboorte, trouw, dood en de zegening of offerande aan Moeder Aarde of ‘Pachamama’.
De verloren stad van de Inca’s nestelt zich tussen de Machu Picchu en de Huayna Picchu, twee steile pieken die de in het dal gelegen Urubamba rivier omarmen. In 1911 keerde Hiram Bingham met een expeditie voor de Yale-universiteit terug naar Peru in de hoop de toen geheimzinnige plek ‘Vilcabamba’ te ontdekken waarover al verschillende Spaande kroniekschrijvers melding hadden gemaakt. Hij herontdekte zo Machu Picchu en leidde de opgravingen in de eerste vier jaar. Over het ontstaan en de functie van deze oude Inca stad bestaat vandaag de dag nog veel onduidelijkheid. Aangenomen wordt dat de stad geen doorsneefunctie had, gezien de moeilijke toegankelijkheid via een steil pad. Recent onderzoek toont aan dat de plaats een religieus en astronomisch centrum was. Volgens sommigen zou de stad echter een buitenverblijf geweest zijn voor de koningen en andere hooggeplaatsten. Ook een fort ter verdediging van het Inca-rijk of een belangrijke verzamelplaats van coca-bladeren vormen een mogelijke verklaring. Vermoedelijk werd de stad opgebouwd rond het jaar 1420 en weer verlaten rond 1520. Ze werd nooit ontdekt door de Spanjaarden en ontsnapte hierdoor aan de vernietiging.
Je inschrijving is pas geldig na onze bevestiging.
Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid